De burgerbevolking: schild bij de gevechten en doelwit van het paramilitarisme zo is de politiek van de Staat

Als Vredesgemeenschap van San José de Apartadó zien we ons opnieuw verplicht om ten aanzien van het land en de wereld de agressies uit te schreeuwen waarvan wij het slachtoffer zijn, omdat de Regering zich als “blinde” en “dove” gedraagt tegenover onze jammerklachten:

Op woensdag 30 januari 2013 rond 15:40 en zo’n 40 minuten lang greep er opnieuw een gevecht plaats in het dorpscentrum van San José de Apartadó. Blijkbaar was het een gevecht tussen troepen van het leger, die hier gelegerd zijn, en een zekere eenheid van strijders van de FARC. Hierdoor zaten 4 burgers te midden  van het vuurgevecht . Bij hen was er een lid van de Vredesgemeenschap, dat daar op dat moment passeerde.  Zowel de militairen als de politie aanwezig in het dorpscentrum schoten in het wilde weg naar alle richtingen. Hierdoor brachten ze de bewoners en de passanten in groot veiligheidsgevaar.  De woning van een lid van onze Gemeenschap, waarin zich op dat moment kinderen en volwassenen bevonden, kreeg de inslag te verduren van een projectiel dat vertrok vanuit de militaire basis. Hierdoor zagen de bewoners zich verplicht elders een onderkomen te zoeken. Eens te meer stelde men vast dat de Regering de criteria – en het zijn erg doeltreffende  criteria – over het plaatsen van militaire basissen en politieposten die herhaaldelijk werden afgekondigd door het Grondwettelijk Hof niet wilde toepassen.  Het Hof eist dat in zones zoals deze, de basissen en posten, niet geplaatst mogen worden te midden van de burgerbevolking.  Daardoor is de Regering ook verantwoordelijk voor alle tragedies die haar ongehoorzaamheid  aan het Hof veroorzaakt.

Op donderdag 31 januari 2013 benaderde een bekende paramilitair een lid van onze gemeenschap, dat zich op dat moment in Apartadó bevond.   Hij deed navraag naar de leden van de Interne Raad van onze Gemeenschap.   Tegelijk drong hij erop aan het gsm-nummer  van Germán Graciano,  lid van de Raad, door te geven.  Reeds maanden lang en via veelvuldige episodes van vervolging, is Germán doelwit geworden van de paramilitairen en de militairen. Reeds herhaaldelijk gingen ze op zoek naar zijn onderkomen, zijn wegen, zijn telefoon en naar manieren om hem te vinden.

Op vrijdag 1 februari 2013 tijdens de ochtenduren kwam een groep paramilitairen aan bij de woning van een familie van onze Vredesgemeenschap, die gelegen is in het gehucht Arenas Altas op een plaats die bekend is als “La Máquina”. Ze verwittigden hen dat de burgers eraan moesten gewennen om hen voortdurend aanwezig te zien in de zone. Want ze hadden alles reeds gepland met de Strijdkrachten om dit grondgebied te controleren. Deze feiten doen zich voor ofschoon daar zelf de laatste dagen militaire operaties plaats vonden van de Mobiele Brigade Nr. 24. Het is dus overduidelijk dat er medeplichtigheid is, eenheid van actie, coöperatie en coördinatie tussen het nationale leger en de paramilitaire groepen.

Op zaterdag 2 februari 2013 rond 9:00 uur kwam een militaire patrouille, klaarblijkelijk van de Mobiele Brigade 24 aan bij de woning van mevrouw Nolfa SÁNCHEZ , in het gehucht Arenas Bajas,  juist op het punt dat gekend is als “La Máquina”. Daar hielden ze de 14-jarige jongen Juan Pablo ÚSUGA meer dan een half uur vast. Ze bedreigden en beschimpten hem.

Op zondag 3 februari 2013 rond 12:30 uur vond een nieuw gevecht plaats op het punt gekend als Caño Seco van het district San José,klaarblijkelijk tussen de Strijdkrachten en guerrilleros van de FARC. Volgens informatie van daar wonende boeren bleef hierbij een soldaat dood. De vermenigvuldiging van de patrouilles van militairen en paramilitairen, die voortdurend aanwezig zijn in het district van San José, hebben de zone opnieuw gemaakt tot een intensief toneel van gewapende botsingen. En dat gebeurt zonder ook maar enige waardering voor een bevolking die talrijke keren ontheemding, beroving, terreur, verlies van al haar bezittingen, stigmatisering en talrijke vormen van vervolging en miskenning van hun rechten moest doorstaan.  

 Tegelijk veroordelen we eens te meer deze politiek van de Staat die probeert de burgerbevolking, die zo dikwijls slachtoffer werd, te veranderen in schild tegen hun oorlogskrachten zonder dat ze ook maar het minste belang hechten aan het slachtofferen van mensenlevens en die onze gewesten overspoelt met criminele paramilitairen. Maar tegelijk bedanken we ook de personen die vanuit vele plaatsen van het land en van de wereld ons voeden met de morele kracht van de waardigheid, die we beloven nooit op te geven.

Vredegemeenschap van San José de Apartadó

5 februari 2013

http://www.cdpsanjose.org