Een aangekondigde en toegelaten aanslag

Onze Vredesgemeenschap van San José de Apartadó ziet zich verplicht om aan het land en de wereld de criminele inval bekend te maken die plaatsvond deze morgen, vandaag 29 december 2017 in onze  centrale nederzetting van San Josecito. Die aanval gebeurde door een paramilitair commando dat kwam met de uitdrukkelijke bedoeling om de Wettelijk Vertegenwoordiger van onze Gemeenschap Germán GRACIANO POSSO te vermoorden.

Reeds in de voorafgaande weken en maanden werd de progressieve verheviging van bedreigingen en inlichtingenoperaties vastgesteld. Die kondigden een ernstige aanslag tegen onze Vredesgemeen-schap aan.  Onze dringende getuigenissen/vaststellingen gericht aan het land en aan de wereld veroorzaakten geen enkele reactie noch bescherming vanwege de Staatsinstellingen. 

Van tevoren kwam een paramilitair met de naam ARCADIO aan. Onder het voorwendsel een beetje cacao te verkopen kwam hij vaststellen of Germán aanwezig was. Dat deelde hij onmiddellijk mee met zijn gsm. Enkele minuten later, rond 10:15 uur, kwamen 4 paramilitairen aan bij de opslagplaats waar de Gemeenschap haar cacao verhandelt.  Bij hen die aankwamen bevond zich de paramilitaire bevelvoerder van de zone die bekend is als “FELIPE”, en bovendien: RICARDO DAVID wijd en zijd bekend in de zone en zij die zich bekend maakten als JAMES CARDONA HIGUITA (cc 1038811594) en als HUMBERTO ANTONIO LONDOÑO USUGA (cc 1028025340).  Eerst probeerden ze verschillende leden van Gemeenschap die zich daar bevonden te doen binnengaan in een vertrek en ze bedreigden hen met de dood door hun wapens te trekken.  Verschillende leden van de Gemeenschap reageerden en ze verweerden zich tegen de misdadigers zozeer zelfs dat ze erin slaagden van één van hen het wapen af te pakken en twee van hen te immobiliseren door hen vast te binden. In dit handgemeen werden Germán en andere leden van de Gemeenschap verwond,  alsook de twee paramilitairen die geïmmobiliseerd werden. De Gemeenschap belde naar het Kantoor van de Ombudsman voor de Mensenrechten (letterlijk Verdediger van het Volk)  om hem de aangehouden personen te overhandigen. Op het moment van het uitsturen van deze getuigenis/vaststelling was hij nog niet aangekomen.

Een paar ogenblikken geleden hebben we gecommuniceerd met de Vicepresident van de Republiek, Generaal Óscar Naranjo, die beloofde de enorme medeplichtigheid van de Strijdkrachten in de streek te onderzoeken. Want deze medeplichtigheid is naar onze mening de belangrijkste factor voor de vrijheid van opereren,  waarmee de paramilitairen zich bewegen in de zone.

Zoals het vaststaat voor alle groepen die met ons solidair zijn geweest, gaat het over aanvallen met medeplichtigheid van alle instellingen, die op ruime schaal werden aangekondigd en bekend gemaakt.

Moge dit de gelegenheid zijn om opnieuw grondig het immens netwerk van gemeenschappen en groepen ter wereld te bedanken die binnen slechts enkele minuten gereageerd hebben door hun onvoorwaardelijke solidariteit te tonen.