Paramilitairen kondigen inval aan

Opnieuw legt onze Vredesgemeenschap getuigenis af ten aanzien van de mensheid en de geschiedenis. Tegelijk doet ze een beroep op de nationale en internationale solidariteit opdat ze er bij de Colombiaanse Staat zouden op aandringen om de paramilitaire inval, die door de paramilitairen, de moorddadige arm van de Staat,  tegen onze Vredesgemeenschap en tegen de bevolking van hun geografische en sociale omgeving werd aangekondigd, tegen te houden. Dit zijn de feiten:

Op zondag 4 oktober 2015 werd de aanwezigheid vastgesteld van manschappen van het Nationale Leger tussen het gehucht La Hoz en het gehucht Mulatos van het district San José de Apartadó, meer bepaald bij de rivier Mulatos op de plaats La Tequera.

Op dinsdag 6 oktober 2015 werden  ’s nachts geweervuur en schoten van zware wapens gehoord op de plaats die gekend is als Caraballo, in het gehucht Aguas Frías, grenzend aan het gehucht Arenas Bajas van het district van San José. Volgens informatie van inwoners van de zone, viel een groep paramilitairen in een mijnenveld,  waarbij gewonden en doden vielen.  

Op donderdag 8 oktober 2015 rond 10:00 uur hield een gewapende groep van zo’n 40 man, die zich uitgaf als AGC (= Autodefensas Gaitanistas de Colombia) verschillende boeren aan in de plaats die bekend is als La Tequera, gelegen tussen de gehuchten La Hoz en Mulatos. Ze verplichtten de boeren terug te gaan naar hun huizen, ze verhinderden hen de doorgang en beletten zo dat ze hun werk konden doen. Daar kondigden de paramilitairen een razzia aan tegen de bewoners van de zone en tegen deze hoerenjong Vredesgemeenschap, als represaille voor de verliezen die ze de laatste dagen hebben geleden in de zone van Caraballo, zo verklaarden de geweldenaars. Het moet opgemerkt worden dat vorige zondag (4 oktober) het Nationale Leger aanwezig was in dezelfde zone.

De laatste dagen werd een sterke militaire aanwezigheid vastgesteld in de gehuchten Mulatos (hoofdplaats), La Resbalosa, met inbegrip van La Hoz, van het district van San José. In hetzelfde verband patrouilleren de paramilitaire legerscharen onder de bescherming van het Nationale Leger. Het leger doet dat met totale schaamteloosheid. Tegenover de bevolking van de omgeving trekt het  een gordijn van bescherming op zodat de paramilitairen bedreigingen kunnen uiten en binnen kunnen vallen in de gehuchten.

We kunnen niet meer dan een getuigenis na te laten van de rottigheid die bestaat binnen de militaire en staatsinstellingen. Want we stellen de Staat verantwoordelijk niet enkel voor de recente moord op de simpele boer Ernesto Guzmán, maar ook voor de feiten die zich kunnen voordoen door dit macaber bondgenootschap.  Er is een reusachtige afstand tussen het discours van de Regering over de Vrede en de realiteit waaraan we dagdagelijks onderworpen zijn.