Paramilitairen , misdadigers van de regering

Opnieuw ziet onze Vredesgemeenschap zich verplicht om terug getuigenis af te leggen voor de mensheid van de feiten die het samenspannen aantonen tussen medeplichtige staatsinstellingen met de paramilitairen, die angst aanjagen, onrust stoken en terreur zaaien tegen onze gemeenschap en tegen de burgerbevolking uit onze omgeving. De laatste feiten zijn de volgende:

 • Op vrijdag 8 februari 2013 rond 20:30 vond er een gewapend treffen plaats in het dorpscentrum van San José. Opnieuw is het de burgerbevolking die als menselijk schild gebruikt wordt.  
 • Op zondag 10 februari 2013 rond 7:25 werden er schoten gehoord en ontploffingen van springstoffen in de omgeving van het dorpscentrum van San José .
 • Op 11 en 16 februari 2013 vervoerden, volgens informatie van boeren, verscheidene vrachtwagens paramilitairen die de paramilitaire basis van Piedras Blancas , Zunguito en Nuevo Antioquia binnentrokken. De paramilitairen waren afkomstig van het departement Chocó. Ze passeerden langs plaatsen waar permanente militaire en politiecontroleposten zijn, zonder dat die hen ook maar opmerkten.
 • Op donderdag 14 februari 2013 rond 9:30 greep er een gevecht plaats tussen de militairen gekazerneerd in de Militaire Basis van San José en de guerrilla van de FARC. Volgens informatie van de locale media werden hierbij twee soldaten gewond. Dezelfde dag, rond 12:35 overvlogen twee helikopters de zone.  Terwijl één helikopter de gewonden oppikte mitrailleerde de andere de zone en hij liet op verscheidene huizen van burgers hulzen vallen van kaliber P50. Verschillende boeren hebben hun bezorgdheid gemanifesteerd voor deze feiten die hun leven in gevaar brengen. Intussen kwamen soldaten van het nationale leger naar de woning van verschillende boeren. Ze vroegen hen of het zo is dat ze niets inzitten met de kinderen, wat verstaan wordt als een bedreiging van de strijdkrachten tegen de boerenbevolking.  
 • Op maandag 18 februari 2013 rond 10:30 drong een groep zwaarbewapende paramilitairen de woning binnen van een lid van onze Vredesgemeenschap in het gehucht Arenas Bajas. Ze maakten duidelijk dat ze de boerenbevolking alsook de families van onze Gemeenschap gingen op de vlucht drijven. Ze zegden dat alles reeds gecoördineerd was met de strijdkrachten. Deze zelfde dag was er een schietpartij precies op de plaats die gekend is als El Barro in het gehucht Mulatos. 
 • Op dinsdag 19 februari 2013 rond drie uur in de morgen drong een paramilitaire groep een woning binnen gelegen in het gehucht La Miramar van het district San José. Daar schopten ze de deur tegen de grond, ze vernielden het keukenvaatwerk en ze brachten schade toe aan de kleren van de familie.  Ze bedreigden gedurende anderhalf uur de adolescente “Rosalba GONZALEZ” van 14 jaar met de dood. Ze deden een koord rond haar hals en plaatsten een zakmes tegen haar keel. Ze verplichtten haar de regio te ontvluchten  en ze kondigden aan dat ze haar zouden vermoorden als ze haar daar opnieuw zouden zien.  Daar uitten ze opnieuw bedreigingen tegen onze Vredesgemeenschap. Ze  zegden dat deze ‘hoerenjong’ Vredesgemeenschap  een troep guerrilleros was die ze gingen uitroeien en ze toonden een lijst met personen van het district die ze moesten vermoorden. Dezelfde dag begaf de paramilitaire groep zich naar de basis van Piedras Blancas. Bij hun aftocht namen ze de gekende boer met als bijnaam “Chilapo” mee. Ze folterden hem door een stuk van zijn neus te vernietigen met een nijptang waarmee ze hem verplichtten mee te gaan, terwijl hij bovendien stokslagen kreeg op zijn hoofd. Na de folteringen verplichtten ze hem om zijn eigen graf te graven. Sommige burgers die op de hoogte werden gebracht van de bedoeling hem te vermoorden kwamen tussen voor de boer en ze verkregen dat minuten later de paramilitairen hem vrij lieten ter hoogte van het gehucht Caracolí van het district van Piedras Blancas van de gemeente Carepa.
 • Op donderdag 21 februari 2013 was een groep paramilitairen aanwezig in de hoofdplaatsen van het gehucht La Esperanza  juist op het punt gekend als Los Arteaga. Ze waren afkomstig van de paramilitaire basis van Nuevo Antioquia en ze trokken door de gehuchten Playa Larga, El Porvenir en La Esperanza. In dat laatste gehucht is er een nederzetting van onze Vredesgemeenschap.
 • Op vrijdag 22 februari 2013 rond 10:30 werden botsingen geregistreerd klaarblijkelijk tussen troepen van het nationale leger en de guerrilla van de FARC in het district Los Mandarinos. Volgens informatie van de boeren sneuvelden daarbij twee soldaten.
 • Op zaterdag 23 februari 2013 rond 10:00 uur drong een paramilitaire groep de woning binnen van de boer Cristobal. Ze bedreigden hem samen met zijn familie en ze raadden hem aan dat hij de zone zou verlaten want dat ze hem daar niet meer wilden zien. Dezelfde dag drong de zelfde paramilitaire groep nog verschillende huizen binnen in het gehucht El Porvenir dichtbij het gehucht La Esperanza.  Ze namen het voedsel uit de huizen mee. Bij deze groep was de bekende paramilitair met alias “PANELO”.  Dezelfde dag rond 20:30 ontving een lid van onze Vredesgemeenschap een telefoon vanwege een subject dat zich niet bekend maakte. De oproep was om te verwittigen dat er een bloedbad gepland was tegen de Vredesgemeenschap en dat de leiders hun doelwit waren. En ook dat ze moesten opletten dat ze de kinderen niet op straat zouden laten.  Als ze dat toch deden zouden ze hetzelfde lot ondergaan van vermoord te worden.
 • Op zondag 24 februari 2013  rond 15:50 uur kwam een paramilitaire groep aan in het gehucht La Esperanza aan de boerderij die eigendom is van de Vredesgemeenschap. Ze vroegen er naar de leiders van de Vredesgemeenschap. De aanwezigheid van paramilitairen zowel in het gehucht El Porvenir als in het gehucht La Esperanza brachten drie families in een situatie van verbanning (isolering) .  Twee van deze families behoren tot de Vredesgemeenschap.  Het werd hen verboden hun huizen te verlaten. Volgens verklaringen van de militaire bevelvoerders werd de zone doorzocht en ze ontkenden de sterke aanwezigheid van de paramilitairen daar.
 • Op maandag 25 februari 2013 rond 7:00 uur begaf een humanitaire commissie van onze Vredesgemeenschap zich naar de gehuchten El Porvenir en La Esperanza, om de families die door de paramilitairen werden tegengehouden en bedreigd terug te halen. En we stellen de nationale regering verantwoordelijk voor alles wat daar kan voorvallen met de humanitaire commissie van onze Gemeenschap.

 

Onze jammerklachten bij de regering waren tevergeefs. Ze stelden zich op als doof en blind tegenover deze feiten om zo hun verantwoordelijkheid te omzeilen en om toe te laten dat de paramilitairen optreden als criminelen van de regering.

 

We doen een beroep op de nationale en internationale solidariteit van deze personen en organisaties die het Internationaal Humanitair Recht met alle energie beschermen en respecteren om er bij de Colombiaanse Autoriteiten op aan te dringen het leven en de integriteit van onze Vredesgemeenschap en van de bevolking uit onze omgeving te vrijwaren.

 

Vredesgemeenschap van San José de Apartadó

25 februari 2013

http://cdpsanjose.org